MED MINA ORD FRÅN MIN SYNVINKEL

tisdag, november 08, 2005

Människojävlar

Men för fan flytta på dig, låt mig kliva av! Så skulle det antagligen låta om jag lät mina tankar översättas till ord. Där står han, exakt mitt framför dörrarna när tåget med en liten suck hoppar till och stannar. Ett självbelåtet leende visar att han tycker att han är smartast på hela perrongen eftersom att han minsann vet exakt var tåget stannar varje gång. Han slipper ta de där extra tre stegen fram till dörren och framför allt kommer han på tåget först av alla. Han är så nöjd att han stormar in så fort dörrarna har öppnat sig 20 centimeter och kastar sig snabbt ner på ett säte vid en ledig fyrplats. Han är så självupptagen att han inte ser blickarna eller hör suckarna från de 10 personer som faktiskt vill kliva av tåget innan han med pompösa steg kliver på. Vad är enklast? Att jag kliver av först och sedan kliver du på? Vad är enklast? Att jag kör ut ur rondellen innan du kör in i den? Samma logik och samma svar: Först ut, sedan in.
     Men snälla du, vi har högertrafik i det här landet! Så skulle det antagligen låta om jag lät mina tankar översättas till ord. Det är rusningstid och alla skall åka med samma tåg samma tid. Alla har bråttom hem efter en lång arbetsdag och den station som utgör en myrstack i jätteformat surrar, vimlar, springer och suckar. Och där står hon. Malplacerad som en brödbit i vrångstrupen stoppar hon upp och hindrar det naturliga flödet. Hon står på vänster sida i rulltrappan. Varför? frågar man sig. Varför har hon inte lärt sig? Det kan ju inte vara första gången som denna bromskloss till människa åker rulltrappa. Inte nog med att hon står i vägen, hon vägrar dessutom flytta sig när det stockas bakom henne. Hon ser men står kvar och är helt oförstående när trycket mot hennes rygg ökar. Faktum är att hon inte heller kan flytta sig för till höger står det en person, en person som fattat vad det hela handlar om. Vad är enklast? Att Du står till höger och jag går till vänster? Vad är enklast? Att Du kör på höger körfält och jag kör om på vänster sida? Samma logik och samma svar: stå till höger, gå till vänster.
     Aj...men se dig för, du är jävligt irriterande! Så skulle det antagligen låta om jag lät mina tankar översättas till ord. De två har som glada och kära hunnit med rätt tåg i sista sekunden. De pustar ut och skrattar lite till varandra och utbyter de obligatoriska intetsägande och torra skämtfraserna. Tåget rullar sakta igång och han pekar på reklamskylten ovavför fönstret och föreslår att de borde gå dit någon kväll. Hon vänder sig om för att titta och i samma rörelse knäcker hon mitt näsben med sin till brädden packade ryggsäck. Hon vänder tillbaka mot honom och i samma rörelse vispar hennes skräckväska till ett par millimeter framför den lilla tjejen som förskräckt rycker till och fattar handen hon redan håller hårdare. Han, ryggsäckskvinnans yang, vacklar till när chauffören trampar lite för hårt på bromsen. Han korrigerar omedvetet rörelsen genom att rygga tillbaka och innan jag hunnit reagera har jag ett Fjällrävenmärke inpräntat i pannan. Han märker ingenting eftersom att säcken är fylld till britsningsgränsen av kläder och jo, jag kände nog ryggen av Bröderna Karamazov mot pannbenet också. Vad är enklast? Att Du tar av dig ryggsäcken innan du kliver in i vagnen? Vad är enklast? Att jag åker inlines inne på Duka eller ute på Gärdet? Samma logik och samma svar: ta av ryggsäcken innan du åker tunnelbana.

8 Comments:

Blogger IRXC said...

ahå, har du flyttat ut från ante.nu ?

torsdag, november 10, 2005 3:58:00 em

 
Anonymous M.Askerlund said...

Hahaha... Inga sånna skällsord på min blogg Anders! :P

fredag, november 18, 2005 11:04:00 fm

 
Blogger IRXC said...

Yep, det kan man. Jag har gjort det ett par gånger, men brukar göra fel och ha fel "wp-config.php" (och med det fel lösenord till databasen) så.. :)

tisdag, november 22, 2005 7:06:00 fm

 
Blogger ajja said...

jägarns va du va skällig

onsdag, november 23, 2005 7:27:00 em

 
Blogger BubbleOfBlue said...

Nee det är nog inte svårt att testa inlines och duka :-o

torsdag, november 24, 2005 5:53:00 fm

 
Anonymous Ellinor said...

Medan jag skrattar gott åt det träffande inlägget konstaterar jag.. fd Skövdebo? SprOMm?

söndag, november 27, 2005 2:08:00 fm

 
Anonymous Åsa said...

Oj vad jag känner igen det där! Flyttade själv till huvudstaden från landsbygden och det uppstod en regelrätt kulturkrock...Nu är jag tillbaka i hembygden igen men det här väckte en hel del minnen till liv och uppslag för en ny blogg. Ha en fortsatt trevlig kväll!

måndag, november 28, 2005 10:17:00 em

 
Anonymous Tonårsmorsa said...

Vad bra du skriver! Kram & Trevlig helg!

fredag, december 09, 2005 10:56:00 fm

 

Skicka en kommentar

<< Home